free site templates

Figyelj ezekre, ha te is szoktál futni!

Mindegy, hogy hosszú kilométereket, vagy néhány kört futsz a pályán, ahhoz, hogy ezt a sportot megfelelően űzhesd, nagyon fontos odafigyelned arra is, mit eszel.

A személyre szabott edzés és a diéta mellett a rendszeresen futók képesek a teljesítményük növelésére.

Tehát szükséged van egy jól összeállított táplálkozási tervre.   

táplálékkiegészítő

Futáshoz táplálék kiegészítő?

Fontos, hogy azok, akik futni szoktak járni, olyan táplálék kiegészítőket alkalmazzanak, amik szénhidrátot, fehérjét, aminosavakat tartalmaznak.
Ezek segítenek, hogy elkerüljék az energiahiányos állapotot, illetve, hogy megadhassák az izmaiknak azokat a fehérjéket, amik a regenerációhoz szükségesek.
Számtalan ilyen készítmény van már a piacon, lehet bőven válogatni.
Az ilyen táplálék kiegészítők célja az, hogy a bennük rejlő szénhidrátokkal és ásványi anyagokkal megadják a testnek azt az energiát, amire a futónak szüksége van a több kilométeres futás közben. 

Szokott fájni a térded?

Szokott fájni a térded?

Sokan tapasztalnak futás közben fájdalmat a térdükben.

Azt szokták mondani az orvosok is, hogy ha ez csak ritkán és viszonylag enyhén fordul elő, akkor nincs probléma, viszont ha a fájdalom rendszeres és mindig ugyanott lép fel, nem segít semmit a láb pihentetése és a térd jegelése, akkor valószínűleg nagyobb a gond már. 

Ha érzed, hogy duzzadt a térded, beszűkül a mozgásod és akár mozgáskorlátozottság is közrejátszik, akkor azon nyomban kezd el a kezelést, mielőbb veszélyesebbé válik a helyzet! 

A korán felismert ízületi gyulladást hamar lehet kezelni, viszont ha ez már krónikussá válik, akkor sokkal nehezebb a helyzet, mint azt sokan gondolják. 

Figyelj oda magadra!

Mindig melegíts be futás előtt, figyelj oda a fokozatosságra és a végén mindig nyújtással vezesd le a futást, ha már végeztél.

Táplálkozz rendesen, hiszen a jól megválasztott ételek és vitaminok sokban hozzájárulnak az egészséges ízületekhez.

Ha mégis fájdalmat érzel, akkor a további terhelés helyett inkább arra koncentrálj, hogy pihentesd a térded, vagy olyan sportot válassz, ami kíméli az ízületeid, viszont erősíti a térd körülött lévő izmokat!

Ilyenkor a futás mellett hanyagold a biciklizést és az ugrálást, mert az semmiképp sem járul hozzá ahhoz, hogy a térdeid pihenjenek.

Futáshoz szedjek ízületvédőt?

Mindenképp érdemes, hiszen ezekkel a készítményekkel megelőzhető az ízületi gyulladás.

Ezek rengeteg ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak, erősen ajánlott futáshoz is szedni őket.


Figyelj oda arra, hogy ezek tartalmazzanak glükózamint, kondroitin-szulfátot és kollagént, illetve MSM-et is!

Érdemes ezeket kúraszerűen szedni, például 1-2 hónapig folyamatosan, de mindenképp tartsd be az előírt mennyiséget, ne szedj többet, mint amennyit kellene!

© 2018 Könyvlelő